Kanske är det här med ”Om” lite i värsta laget på en blogg som bara, endast och helt uteslutande handlar om mina tankar och funderingar, men jag är ju inte den som är den, utan tycker att alla borde få en större bit Kaka. Så, mer Kaka åt alla:

Ida heter jag om du frågar familjen, Sudden heter jag om du frågar kompisar och kompisars föräldrar, Dutten heter jag om du frågar Sockerapas mormor. Jag är äldre än jag ser ut, och pratar ofta och gärna om hur det är ”nu när man inte är 20 längre”.

Jag är born and raised på Hammarö, men är nu iskall Karlstadsbo. Lever och frodas här med en karl och en liten Drutt som kom till världen i slutet av september 2011. Skriver i princip inget om Druttan här, men vill man läsa om henne så får man hojta till så får man troligtvis lösenordet till den låsta Druttbloggen.

Jag har varit fullärd bloggare i några år, men kan fortfarande publicera ogenomlästa, felstavade inlägg utan att blinka. Jag är dessutom en jävel på att vicka på näsan och strike an Elvisläpp. Jag gillar bearnaisesås, jordgubbar och doften av nyklippt gräs, men jag gillar varken clowner, tomtar eller senap.

När jag inte bloggar så pluggar jag till förskolelärare vid Karlstads Universitet, och när jag inte pluggar så dricker jag öl, breakdansar (alternativt discodansar) och sjunger Allsång, Lips eller karaoke. Alla ska vara med, hellre än bra, är parollen i mitt hem, och det brukar locka fram toner ur de mest inbitna, tystlåtna nördarna som hittat till min soffa!

Aj aj fan

2011-12-29 @ 10:07:38 Tjöt Kommentera! (2)
Har så jäkla ont i ryggen!! Har i dag haft ont nere i ländryggen, och då blir jag alltid rädd att det ska vara ryggskott på gång. Det kan jag verkligen inte ha nu när jag har en onge som man ska bära runt på. Dretrygg, får väl boka tid hos Pubis eller låna massagestolen på Martins jobb.

Dret!

Inte för att skryta men...

2011-12-29 @ 10:05:16 Tjöt Kommentera! (3)
... är jag den enda som gått ner i vikt under jul?

Vägde mig just, och nu verkar det plötsligt bara vara 2,1 kg kvar till vikten innan graviditeten.

Äldre än jag ser ut och saffransskinka

2011-12-28 @ 11:21:23 Tjöt Kommentera! (1)
Skulle fylla på busskortet igår, och passade på att be dom uppgradera till vuxen, istället för ungdom som jag åkt på nu lite för länge. Tjejen i kassan gick för att ordna detta, och kom snart tillbaka och sa med fundersam min:
"Du är över 19, eller?"
Jag blev så chockad så jag råkade fnysa ett arrogant "Ja" till svar. Hon gav mig en lång blick och sa sen tvekande:
"Men... är du över 26...?"

Då samlade jag mig och sa kort och gott. "Ja." utan fnys eller arrogans.

Lina och Hanna stod och fnissade i ett hörn, och hade hört alltihop. "Är du över 19, Ida??" skrattade dom.

Vi var och fikade också igår, förresten. Jag stod och hade just betalat och grejade med servetterna när gubben bakom mig i kön frågar kassörskan om det är vanliga semlor de säljer. Hon svarar att det är saffranssemlor och gubben muttrar att de borde sälja vanliga!
Lite käckt flikar jag in: "Men det är ju jul nu!".
Då svarar gubben bittert: "Ja, men man äter inte saffransskinka för det!"

Julklappar

2011-12-28 @ 10:59:22 Tjöt Kommentera! (5)
Martins julklappar i år har hittills varit ett stort fjasko. Inte nog med att det jag beställt inte hann fram till julafton, den enda jag köpte i stan (morgonrock) var för liten! Skulle byta till en större storlek, men det fanns inte. Varför har alla morgonrockar så korta ärmar?!

Igår kom klapp nummer två, ett tunt armband i silver, skulle det va, i samma modell som halsbandet. Men när jag skulle packa upp paketet och kontrollera innehållet så har de skickat fel! Det var en stort brett silverarmband i stainless steel (vad heter det på svenska?)!

Skillnaden på armbanden.

Men nu har jag i alla fall mailat säljaren som svarade att de blandat ihop två ordrar och att hon skulle skicka det rätta, samt att jag inte behöver skicka tillbaka det felaktiga armbandet. Vilken jäkla otur jag har med julklappar i år!

Så alltså;
- istället för Mosters Trudelutter (julklapp till Alfred), så fick jag Bones säsong 6
- Morgonrocken till Martin var för liten
- Armbandet kom försent och var fel
- En av Martins klappar har fortfarande inte kommit fram

Jul dag 3: söndag

2011-12-26 @ 13:17:09 Tjöt Kommentera! (2)
Söndagsfirandet skulle äga rum hos Johan och Maria. Vi åkte dit och satte oss ganska snabbt till bords. Tuva var jättetrött och Martin fick stå och vagga hennes vagn medan vi andra åt. När jag ätit färdigt byttes vi av, och efter ett tag sov hon äntligen. Lyckan var dock kortvarig, eftersom hon bara sov 25 minuter och vaknade och gnölade sen.

Marias syster med familj kom på besök, och alla pratade och var sociala. När alla satt och fikade och drack kaffe och så, så behövde Tuva äta. Jag satt inne i Johan och Marias sovrum och ammade, och missade alltihop, haha.

Tuva var vaken och kunde inte koppla av för att sova. Bar runt på henne, och plötsligt ringer det på dörren! Tomten kliver in och är läskigare än någonsin. Snäll till sinnet, men ser otäck ut. Jag kikar på avstånd medan Tomten delar ut paket. Efter några minuter börjar Tuva skrika, och jag passar på att stänga in mig i sovrummet med henne igen, så jag slipper vara med ute i vardagsrummet. När Tuva blir större ska det INTE komma en sådan läskig Tomte! Fyfan.

När Tomten gått, och Elvy gungat Tuva till sömns var det dags för de hemliga paketen att delas ut. Vi för några veckor sedan dragit en person var i Martins familj att ge julklapp till, och allt var hemligt och alla hade rimmat. Mitt rim till Martins mamma Elvy:
"'Ett pussel för mammor' var det någon som sa
En liten detalj att bära
Den här tycker jag passar bra
så farmors tjej alltid kan va nära"

Hon har ett sådant däör armband som man kan sätta på flera små berlocker (eller vad det heter), och av mig fick hon en liten flicka med ingraverat TUVA på. Hon verkade tycka mycket om sin julklapp!

Jag fick en liknande One Piece av Martin som hade dragit mig. Den var köpt på barnavdelningen, och lite liten i benen. Hm, får se om vi ska ordna en större storlek, eller om det funkar.

Tuva fick massa paket i går med! Tack, tack, tack!


Jul dag 2: Lördag

2011-12-26 @ 13:05:14 Tjöt Kommentera! (2)
På julaftons morgon tog Tuva sovmorgon och jag och Martin åt frukost och delade ut klappar i lugn och ro. Hade beställt några julklappar till Martin som vägrade komma fram i tid, så av mig fick han bara en morgonrock. Den var lite liten, så jag ska se om det fanns större storlek på den.

Av Martin fick jag ett fräsigt ska till iPhone, en Diormascara, örhängen och biljetter till Ljust & fräscht (Schyffert och Lindström) när den showen kommer till LLA! Blev så glad! Tusen tack!

Min iPhone.

Runt lunch kom mamma, mormor och Erik och en stund senare kom Johan, Tomas och Elvy. Vi drack lite glögg (med smak av chili och choklad) och tjötade alldeles för länge, och började med maten lite i senaste laget. Tuva skrek och skrek, så istället för att hjälpa till med maten stod jag och vaggade hennes vagn.

Halv tre eller något sånt var maten klar och vi satte oss till bords.

Lite försent satte vi oss och såg på Kalle Anka, och missade således början.

Efter Kalle och Kan du vissla, Johanna så var det dags för Ris a la Malta. Tuva var tokig i vagnen igen, så jag missade nästan det fikat.

Gästernerna åkte hem och jag och Martin pöste i soffan till Karl-Bertil, Svensson, Svensson och vad det nu var vi såg.

Jul dag 1: Torsdag del 2

2011-12-26 @ 10:54:22 Tjöt Kommentera! (2)
Julmat skulle ätas, och vi passade på medan barnen sov. Jag och Lisa stod och tjötade i köket, och försökte hjälpa till och inte vara ivägen.

Som vanligt var det galet mycket klappar! Mest till Tuva och Alfred, naturligtvis!

Tuva var vaken nästan hela tiden, och vägrade sova och Alfred var med en stund.

En jättebra jul var det och jag fick en massa bra!

Jul dag 1: Torsdag del 1

2011-12-26 @ 10:47:08 Tjöt Kommentera! (3)
I år har vi firat inte mindre än tre jular! Snabbresuméer:

Torsdag 22/12:

Dagen börjar med bröllop för Lisa och Henrik i ett litet rum i Hammarö kommunhus. Lisa märker att hon har fått ett stressutslag! DAMDAMDAM!

Lugnande säger någon att det ser ut som en svinkoppa.

Alla knör in sig i rummet och hoppas att de två små barnen håller sig lugna tills den lilla vigseln är över. Paniken sprider sig när vigselförättaren inte kan tända ljuset! Men, lugn, bara lugn, Henriks mamma rycker in och får tändaren att fungera.

Vigseln börjar och Alfred får en plånbok at gnaga på så han håller sig lugn, och Tuva spyr lite på sig själv och pappas skjorta. Vigseln tar en lite otippad vändning när plötsligt vigselförättaren börjar sjunga, istället för att läsa den dikt brudparet valt ut. Efter den några minuter långa vigselakten har de i alla fall svarat ja och kan nu titulera sig man och hustru.

Lisa ville ha en "spretig" bukett. Tycker det lyckades.

Sen gick vi hem till mamma och skålade i champagne! Brudparet läste upp telegram och öppnade presenter. Efter det käkade vi goda stora räkmackor! Och en Charlotte Russe (hur det nu stavas).

När alla var klara svidade vi om och gick in i dagens andra del; julafton.

God jul!

2011-12-24 @ 10:59:41 Tjöt Kommentera! (0)
God jul!

Jul 1/3

2011-12-21 @ 16:07:55 Tjöt Kommentera! (3)
Imorgon är det bröllop och julafton del 1 av 3. Jag är klar med klapparna tills imorgon, men inte till jul 2/3. Gah.

Är ni klara?

Nypenslad

2011-12-19 @ 17:36:06 Tjöt Kommentera! (1)
Nu har jag blivit penslad med det där frätande. Det kändes inte så mycket, men sved lite när hon torkade rent. Jag tyckte jag såg att det blödde lite, men eftersom hon inte sa något om det satte jag på mig mina vita trosor och åkte hem. Gick på toaletten och fick se att det blött, kunde hon väl ha sagt, så jag kunde lagt papper eller vad som helst.

Tuva fick vara på Martins jobb så länge. Hon passade på att ha skrikfest vilket gjorde att alla blev döva och Martin fick inte ett dugg gjort. Naturligtvis var läkaren jag skulle till sen, så jag blev borta nästan en timme. Hans chef skojade(?) om att Martin hade lämnat in ansökan om pappaledighet 2016 istället för 2012...

Nu lagar jag lax och är för övrigt nästan klar med julklapparna! Nästan!

Ihop men inte ett par

2011-12-16 @ 12:30:34 Pixelpix Kommentera! (0)

Okej?

New Era part II

2011-12-16 @ 09:51:50 Tjöt Kommentera! (3)
Har i min mammaledighet börjat kolla på "Unga mödrar". Ett program om rökande ungdomar i Danmark som har barn, typ. Och nu till det fantastiska - Jag har börjat uppfatta vad de säger! Ibland råkar jag prata danska (eventuellt hemmagjord) med Tuva. "Hei, skaet, aer do solten?" kan jag råka säga till exempel. Alltså "Hej älskling, är du hungrig?".

Jag har alltid sagt "Danska är inget språk, det är ett läte". Brukar träna genom att inte läsa texten, och bara lyssna, men oftast får jag spola tillbaka för jag inte fattar va de gurglar om.

Skal!

2011-12-16 @ 09:45:59 Pixelpix Kommentera! (2)
Igår kom finaste karln hem med ett skal till min iPhone! Görfint! Tack!

Sedvanlig helgrapport

2011-12-12 @ 09:50:46 Tjöt Kommentera! (4)
I lördags gick dagen himlans fort! Svisch så var det eftermiddag, och vi började göra oss i ordning. Det skulle ut och ätas på hemligt ställe, och vi piffade oss så mycket vi orkade. Mamma kom och tog hand om Tuva och vi blåste till stan.

Där landade vi på Frost och personalen låtsades som de inte alls hade tappat bort vår bokning. Vi fick i alla fall precis det bordet jag ville ha, och vi beställde in en flaska mousserande som vi satt och sippade på till förrätten, Toast Skagen. Kändes lyxigt med en hink med is och en flaska gott bubbel!

När flaskinnehållet var uppdrucket beställde vi in huvudrätten som blev oxfilé! Till det drack jag en Mariestad, och Martin tog rött vin.

Till oxfilén hade de bl.a. broccoli, det kändes lite random, men tur att jag just börjat gilla det! Hade nog velat ha den lite blodigare, medium rare kanske, inte medium som jag beställde. Någon som vet vad det där gröna på köttet är? Kunde inte komma på vad det smakade!

Jag tycker att maten var god, men när vi gör samma mat hemma så blir det snäppet godare.

Efter att ha ätit färdigt gick vi till Koriander och tog oss varsin drink där. Det var inte så mycket folk, vilket gjorde att vi fick en skön soffa att sitta i. Drinken var gjord på tequila och apelsin plus en jättestor isbit som täckte nästan hela glaset!

Klockan var nog runt 23 när bror kom och hämtade upp oss och vi kom hem. Där meddelade mamma att Tuva hade skrikit nästan hela kvällen och vägrat somna, som vanligt. Hon fick puppa lite och sedan somnade hon snällt. Tack, mamma för att du satt barnvakt!!

Och tack Martin för en fin kväll, som gick alldeles för fort!

 

MVC

2011-12-09 @ 09:52:53 Tjöt Kommentera! (6)
Tja. jag vet inte vad jag tycker om gårdagens MVCbesök alltså.

Barnmorskan börjar med att säga att läkaren sagt åt henne att undvika att pensla på det där frätande grejset, men om det absolut behövs, så ska det göras. Så upp i gynstolen, kolla om ärrvävnaden är kvar, konstatera att japp, den är kvar, och sen meddelar hon att de inte beställt hem något att pensla med.

Sen säger hon att jag ska få en ny tid, för pensling OM vävnaden inte försvunnit (det hade blivit mindre nu än sist, tydligen).
"Går det bra om du åker till Lövnäs VC då, för där har de alla grejer och så, så slipper vi beställa hem."
"Ja, visst, det går bra."
"Då ska vi se efter en tid... läkaren bara den 19e, och då är hon här hos oss."

Så nu ska jag dit igen! Gah, krångel! Var ju där i slutet av november och fick en ny tid för pensling, och nu har jag vart där och fått en ny tid för pensling. Historien upprepar sig!

Älskling

2011-12-09 @ 09:47:18 Tjöt Kommentera! (7)
I ett helt år har vi stått ut med varandra nu i dagarna! Ett år som har varit omtumlande och väldigt mycket nytt har hänt, bara bra saker!

Älskar dig väldigt mycket, Martin!

Fick sju långa, vackra rosor i måndags!

Böcker

2011-12-09 @ 09:39:57 Pluggponny Kommentera! (3)
Kollade litteraturlistan till vårens kurs, Svenska och matematik i barnens värld, här är några böcker:
  • Bergström, Gunilla. God natt Alfons Åberg.
  • Folksaga. Skönheten och odjuret.
  • Jansson, Tove. Vem ska trösta knyttet.
  • Lindgren, Astrid. Sunnanäng.
  • Sendak, Maurice (översättning Boris Persson). Till vildingarnas land.
  • Andersen, H C. Den lille Havfrue.
  • Beskow, Elsa. Tomtebobarnen.


Kul! Hoppas bara inte H C Andersen-boken är på danska... (Lisa, kan du ta med Sunnanäng så jag får låna?)

Fniss

2011-12-08 @ 09:54:00 Tjöt Kommentera! (2)
Beställde en sak häromdagen (kan inte säga vad förrän efter jul) men så fick jag helt fel grej! Haha, det var inte ens nära eller nästan rätt. Fick Bones säsong 6 i paketet, gissa om jag blev snopen! Helt felpackat av de jag beställde av. Tror jag ska tjäna lite pengar på missen och beställa det rätta igen...

Idag ska jag till MVC och de ska pensla något frätande i mumindalen på mig. Ser inte fram emot det, samtidigt som det ska bli skönt att bli av med ärrvävnaden som hade bildats. Men liksom AJJ!?

New Era

2011-12-08 @ 08:52:01 Matprat Kommentera! (2)
En ny era i mitt liv har börjat. Lika bra att bara säga det: jag har börjat tycka om broccoli.

Köttbullar och broccoli, numer en helt vanlig lunch för Kakan.

2:e advent

2011-12-05 @ 10:39:20 Pixelpix Kommentera! (1)

Adventsfrukostmys med mig själv, en dag försent.

Gör jag inget om dagarna?

2011-12-02 @ 10:06:18 Tjöt Kommentera! (4)
Ibland när Martin jobbat hela dagen frågat han mig vad jag pysslat med under dagen. Jag brukar få fundera en hel del, för att sen kankse komma på två saker förutom att ta hand om Tuva, och ändå känns det som jag haft fullt upp. Så hittade jag ett gammalt mail i min inbox, som påminner mig väldigt om hur jag är:

"Jag blev nyligen diagnostiserad med ÅNK
(åldersbetingad nedsättning av korttidsminnet).

Så här visade sig symptomen:

Jag bestämde mig för att tvätta bilen. När jag är på väg ut till garaget upptäcker jag posten i hallen. Bäst att kolla posten innan jag tvättar bilen, säger jag till mig själv.

Jag lägger bilnycklarna på bordet, kastar reklamen i papperskorgen och märker att den behöver tömmas. Därför lägger jag räkningarna och ett brev med en svarsblankett på bordet och bestämmer mig för att tömma papperskorgen först.

Eftersom jag trots allt går förbi en brevlåda när jag ska till pappersinsamlingen kan jag lika gärna posta svarsblanketten. Men då behöver jag en penna. Mina pennor ligger på skrivbordet i arbetsrummet, så jag går in dit och hittar en flaska juice som jag börjat dricka ifrån. Jag ska börja leta efter pennan, men först måste jag flytta juicen så jag inte råkar spilla på skrivbordet. Juicen håller på att bli varm och bör sättas in i kylen.

På väg till köket med juicen får jag syn på en blomvas som står på bänken. Blommorna behöver vatten, så jag ställer ifrån mig juicen på bordet.

Då ser jag mina glasögon som jag letat efter hela förmiddagen. Det är bäst att jag lägger dem på mitt skrivbord, men först ska jag vattna blommorna. Jag lägger glasögonen på köksbänken och fyller vattenkannan med vatten.

Då får jag plötsligt syn på fjärrkontrollen till TV:n. Någon har lagt den på köksbordet. Ikväll när vi ska se på TV kommer vi att få leta efter kontrollen, men ingen kommer att tänka på att den ligger på köksbordet.
Jag bör lägga den där den ska vara, men först ska jag vattna blommorna. Jag häller lite vatten i vasen, men det mesta hamnar på golvet. Jag lägger tillbaka kontrollen på bordet och går för att leta en trasa.

Så går jag ut i hallen igen för att försöka komma på vad jag hade tänkt göra.

Vid dagens slut är bilen fortfarande smutsig, svarsblanketten har inte blivit postad, det står en flaska med varm juice på bänken, blommorna är vissna, jag kan inte hitta någon penna, jag kan inte hitta fjärkontrollen till TV:n , jag kan inte hitta mina glasögon och jag har ingen aning om var jag lagt bilnycklarna."


Siri

2011-12-01 @ 11:40:25 Tjöt Kommentera! (6)
Min iPhone har något häftigt som heter Siri. Det är något man ska kunna ställa frågor till, be att typ smsa någon, ringa någon, fråga om vädret, ställa larm, påminnelser osv.

Så jag skulle testa:
"Kommer det regna imorgon?"
Siri: Flera alternativ, Emelie Adolfsson eller Lina Karlsson.

Läste att man kanske måste prata på engelska, för hon fattar inte svenska direkt, det får man lära henne. Aja, jag testade igen.
"Will I need an umbrella tomorrow?"
Siri: "Ringer Erik Jansson"

Jag: "Text Erik, please"
Siri: "Startar facetime med Lisa" (uttalar fasetajm, btw)
hits