Kanske är det här med ”Om” lite i värsta laget på en blogg som bara, endast och helt uteslutande handlar om mina tankar och funderingar, men jag är ju inte den som är den, utan tycker att alla borde få en större bit Kaka. Så, mer Kaka åt alla:

Ida heter jag om du frågar familjen, Sudden heter jag om du frågar kompisar och kompisars föräldrar, Dutten heter jag om du frågar Sockerapas mormor. Jag är äldre än jag ser ut, och pratar ofta och gärna om hur det är ”nu när man inte är 20 längre”.

Jag är born and raised på Hammarö, men är nu iskall Karlstadsbo. Lever och frodas här med en karl och en liten Drutt som kom till världen i slutet av september 2011. Skriver i princip inget om Druttan här, men vill man läsa om henne så får man hojta till så får man troligtvis lösenordet till den låsta Druttbloggen.

Jag har varit fullärd bloggare i några år, men kan fortfarande publicera ogenomlästa, felstavade inlägg utan att blinka. Jag är dessutom en jävel på att vicka på näsan och strike an Elvisläpp. Jag gillar bearnaisesås, jordgubbar och doften av nyklippt gräs, men jag gillar varken clowner, tomtar eller senap.

När jag inte bloggar så pluggar jag till förskolelärare vid Karlstads Universitet, och när jag inte pluggar så dricker jag öl, breakdansar (alternativt discodansar) och sjunger Allsång, Lips eller karaoke. Alla ska vara med, hellre än bra, är parollen i mitt hem, och det brukar locka fram toner ur de mest inbitna, tystlåtna nördarna som hittat till min soffa!

Väskis

2011-07-27 @ 17:01:31 Tjöt Kommentera! (5)
Äntligen har jag införskaffat en ny väska! Har tänkt att hitta en ny i flera år, och nu är det äntligen gjort.

Ikväll blir det ärtsoppa, och kladdkaka till efterrätt. Receptet var från en chokladkokbok, så jag hoppas bannemej den är god! Smeten va det iaf!

Just det, är det tant-varning på att maila Året Runt? Det gjorde jag förut, och bad om korsordsfacit från några tidningar. Fick snabbt svar, så nu kan jag rätta utan frustration när jag kör fast.

Turné: Ängelholm- Ullared

2011-07-25 @ 16:26:00 Tjöt Kommentera! (4)
Del 3 min och Martins semesterturné:

Vaknade upp efter att ha sovit oväntat bra i den hårda bäddsoffan. Satte mig vid TVn och fick snart Alfred hos mig som jag kunde snosa på.

Vi åt frukost allihopa, gjorde oss iordning och sedan var det dags för mig och Martin att fara. Jag ville helst ta med mig Affe, men fick lov att lämna kvar honom.

Affe och Tummen.

Sne i spegeln.
Vi åkte till Ullared där vi fick snurra en stund på parkeringen innan vi hittade en plats. Vi grabbade en vagn och gick in.

Vi hittade allt möjligt; spjälskydd, täcken, kuddar, påslakan, lakan, bodysar, byxor, golfgrejs, tvättmedel, fryspåsar, fotbad, bärsele, pump och filtar. Bland annat. Kalaset gick på drygt 2k, och vi grinade inombords när vi betalade.

Martin såg tydligen Ola-Conny(eller vad han heter, från Ullared på TV)!

Strax innan det stängde kom vi ur affären och blåste norrut och hemåt igen. Vi tänkte äta längs vägen, och vi bestämde för vad som helst utom pizza eller McDonald's. Vi hamnade på donken i Säffle innan vi fick i oss någon mat.


Martin hade fått ett stetoskop på posten, och var såhär glad!

Turné: Karlskrona-Ängelholm

2011-07-25 @ 12:15:00 Tjöt Kommentera! (4)
Del 2 i min och Martins semesterturné:

Strax efter 9 på fredagsmorgonen kom vi i land med färjan. Vi tog bilen och tänkte bege oss till närmaste McDonken för att få i oss lite frukost. Vi åtke förbi ett i Karlskrona, men såg att de öppnat 9, och vi tänkte att de kan ju inte servera fruksot i bara en timme, så då har de säkert inte frukost där. Så vi bestämde oss för att köra till Karlshamn och äta på McDonald's där istället.

8 minuter över 10 rusade vi in på restaurangen och frågade om de har frukost, det hade de, fram till för 8 minuter sen. Bittra som få gav vi tjejen bakom kassan onda ögat och gick därifrån.

Vi körde in i Karlshamn där det råkade vara Östersjöfestivalen, och massa stånd och människor överallt. Det är en mysig stad, men med väldigt få kaféer visade det sig. Vi letade och letade, och Martin fick tillslut ta hjälp av google för att hitta något plejs. Vi hittade ett kafé till slut och köpte lite dyr frukost, innan vi åkte vidare till Ängelholm.

Runt lunchtid kom vi till syster Lisa som var hemma och gosade med sin 3-veckor gamla son Alfred.


Råkade kalla honom "liten gubbe", alien och mini-me. Får väl igen i höst...
När Henrik kom hem åkte vi och handlade lite och senare grillade vi och göttade oss.

Lisa, Henrik och massa god mat!

Ser ut som han ligger och funderar.
Klockan var nog bara lite över elva när jag och Martin var tröttast i kommun och gick och la oss. Vi sov gött hela natten, och märkte inte av Affes vrål mer än en enda gång.

Åh, tänk att jag snart har en såndär liten plutt! Längtar!

Turné: Gränna - Polen

2011-07-25 @ 09:17:44 Tjöt Kommentera! (1)
Sådärja, då har vi varit ute på landsomfattande turné och är nu åter i tryggheten av Karlstad. Här är del 1:

Vi brassade iväg först till Gränna där varenda affär sålda polkagrisar och flashade med sin polkatillverkning. Jag blev lite till mig och vi köpte 10 polkagrisar och två strutar med småpolkisar. Sen kommer jag på att jag inte alls är så förtjust i polkagrisar. Men jag får iallafall tillfälle att testa massa olika sorter!

Baguettelunch i Gränna. Vid boulebanan.

Efter ett kort besök där åkte vi vidare ner längs Småland. Jag höll i dialektskola, så Martin skulle lära sig hur man pratar i de olika landskapen.

I Karlskrona kom vi runt 18-tiden. Vi parkerade och letade upp något ställe att käka på. Falafel och kebab blev det till slut. Gick förbi den rekomenderade Glassiären, men det var kö ut på gatan, så vi gick aldrig in där. Kanske nästa gång!

Sen åkte vi till färjeterminalen och inväntade båten som skulle komma in runt 20.30. Väl på båten intog vi vår hytt, fräschade till oss lite och gick sen upp till baren. Jag beställe en smoothie och Martin köpte sig en mojito. Min drink smakade sylt, och hans smakade lime. Rekomenderas ej! När vi sörplat i oss var vi stentrötta och gick till hytten och däckade.

06.00 gick internradion igång med "What a wonderful world" som väckningsmusik. Skönt att vakna till den låten, men uuh, tidigt!

7.30 skulle vi vara av båten, och vi krånglade med pengar så vi kunde låsa in vårt bagage, eftersom vi skulle byta båt till hemresan. Vi tog en taxi in till Gdynia där vi tänkte leta efter något ställe som serverade frukost. Men så kom vi på en sak... vad heter frukost på polska? Efter en dryg timmes letandes hittade vi ett ställe där vi kunde få en meny på engelska och vi fick äntligen något i magen.

Nöjd, och äntligen med frukost i maggen.

Efter frukosten gick vi runt lite i den nyvakna staden. Ganska snabbt fick jag ont i kroppen och ville sitta ner igen. Då tog vi oss en öl/cola och slappade ett tag till. Temperaturen låg på ca 30 grader, sådär fuktig tropisk värme. Fifan.

Jag i en kissnödig pose utanför en galleria.

Efter ett tag var jag småhungrig igen. Vi bestämde oss då för att leta upp något ställe som sålde de rekomenderade polska våfflorna goffrys. Vi letade och letade, och hittade till slut ett enda ställe som sålde. De hade ingen meny på engelska, men en som jobbade där kunde litegrann av språket, så vi kunde beställa.

En goffry.

Efter det spankulerade vi runt ytterligare i staden. Det tog inte lång tid innan jag var hungrig igen. Då tänkte vi att vi tar en liten lättare lunch, och så äter vi något mer rejält senare innan vi åker till färjan. Det blev pizza, och Martin råkade beställa en lite för stor, än vad han tänkt.

Lilla Martin och stora pizzan.

Den var tokstor, och vi behövde knappt äta något mer den dagen. Vi fortsatte runt i staden, köpte en liter vodka och några öl.

Fötterna våra ömmade galet mycket, vi var törstiga och väldigt slitna i kroppen när vi till slut bestämde oss för att åka tillbaka till färjeterminalen. Vi hade beräknat vad taxin kostade, och sparat lite extra zloty, så vi skulle vara säkra på att ha råd. Tyvärr hade taxipriset höjts med 10 zloty från morgonen, så det var bara att ta ut mer pengar. 40 kronor i avgift på det, skitbank!

Den kvällen orkade vi inte med något barhäng, utan det blev en liten runda i taxfreen och sedan var det pladask i säng.

7.30 väcktes vi av "I am sailing" på internradion, och vi fick pallra oss upp.

Ida och havet. I väntan på att färjan ska anlägga.

Vinarn takes it ål

2011-07-19 @ 21:37:06 Tjöt Kommentera! (1)
Idag vid lunchtid kom moder och Christina och tittade på lägenheten och hämtade upp mig. Sen for vi till Skoghall där vi tog det så lugnt så lugnt.

Mamma blev rastlös och stekte pannkakor, C blev rastlös och åkte hem till sin syster. Bror kom hem på lunchrast med en australiensare som tydligen pratade som Claire i Lost. Jag försökte få honom att prata, och han skrattade ansträngt och sa "G'dday, mate" och "Don't take my baby!".

Vid fem ringde Martin och undrade om jag ville komma och kolla på prisutdelningen på Karlstad GK, och äta lite mat. Det ville jag naturligtvis och Elvy kom och hämtade upp mig och vi körde ut dit. Där bjöds det på grillbuffé innan det var dags för priserna att delas ut.

Martin och Tomas kom etta av 66 par som spelat. De höll ett litet kaxigt tal och valde sedan priser från ett bord med massa blandat. De bestämde sig till sist för golfbollar och presentkort på Harrys.

Nu är jag hemkommen, Martin är ute på Skoghall och lagar min skitbil medan jag är hemma här och har strukit några skjortor och börjat packa lite. Kommer aldrig ihåg vad man ska ha med sig riktigt, så vi får se hur det går.

MetroPolen och vidare!

2011-07-18 @ 16:08:33 Tjöt Kommentera! (5)
onsdag ska vi ut på tur, jag och karln!

Vi börjar med ett besök i Gränna för polkagrisförtäring, sedan blåser vi vidare ner genom landet till Karlskrona. Där hoppar vi på första bästa färja till Polen och strosar runt där i Gdynia hela torsdagen. Fredagmorgon är vi tillbaka i Sverige och tutar då vidare till Ängelholm för att snosa bebis och träffa syster + karl. På lördag sätter vi oss i bilen igen, troligtvis fulla med ännu mer längtan efter vår egna druttskrutt, och kör mot Ullared!

Sounds like a plan, yezm.

Golf pro

2011-07-16 @ 14:58:06 Tjöt Kommentera! (0)
I torsdags var Martin iväg på golftävling. När den var slut åkte han hem och hämtade mig, och vi åkte ut igen för att vara med på prisutdelningen. Just som jag var någon annanstans i tankarna hörde jag han och hans pappas namn ropas upp! De kom femma och fick gå fram och välja pris från en bord. Jag applåderade och kände mig stolt! "That's my man!" skrek jag inte, bara inombords.

De valde någon fin kokbok på engelska, för det, citat: "svindyra" fatet var redan norpat av ettan och tvåan.

nu ska vi iväg och slänga skräp. Inte klokt vad mycket skräp man kan dra på sig. Skev skärp två gånger, haha.

Halvofrivillige golfaren

2011-07-13 @ 10:27:02 Tjöt Kommentera! (3)
Igår gjorde jag något så otippat som var med till golfklubben och slog några bollar. Kände mig inte alls som Annika Sörenstam, som jag hade räknat med, och slog inte ens 50 m. Det var nog klubbornas fel, eller bollarna, det var ju bara träningsbollar, inte riktiga.

Vi tränade lite puttning också, jag gick i mål på dubbelt så många slag som Martin. Jag var nöjd. Kanske ska köra minigolf istället, så slipper man svinga så långt. Kan inte ens minnas när jag minigolfade sist. Det var nog i min ungdoms skönaste dar.


Precis när vi skulle ta på oss och åka och handla igår kom störskuren från helvetet Det haglade och blixtrade så strömmen gick i hela lägenheten. Så typiskt. Men vi kom iväg och det var uppehåll ända till vi hade handlat klart och skulle ta ut maten i bilen. Då började det igen.

Ajje

2011-07-12 @ 10:06:30 Tjöt Kommentera! (2)
Igår hade jag galet ont i ryggen. Grinade när jag inte hittade mitt stödbälte och Martin fick masa sig upp, sömndrucken och jävlig och hittade det på 1 minut. Orkar inte med mig själv när det gör så ont. En alvedon hade vi hemma, och det hjälpte som bara den.

Ända till kvällen när de närbelagda affärerna hade stängt, då kom ryggontet tillbaka. Provade att ligga på golvet, stå, stå på knä på någon stol, sitta, gå, inget hjälpte. Pallade till slut upp mig i soffan med lite kuddar och drog igenom några avsnitt av Lost för att tänka på något annat. Skitkropp. Älskar mitt stödbäste, det räddar vilken ont rygg som helst. Åtminstone min.

Idag känner jag mig lite stel, i ländryggen är det, men det är mycket bättre. Ska dock inhandla värktabletter idag.

Men tänk på att du är tjock.

Pajigt

2011-07-09 @ 12:25:40 Matprat Kommentera! (1)
Ska iväg till Skoghall strax för att baka lite pajer tillsammans med mor inför mormors stundande 85-års kalajs imorgon. För några år sedan, när jag bodde hemma, kallades jag "katastrofen i köket", och nu är jag hedersmedlem i matfixning åt mormor alltså. Utvecklingen går framåt!

Dock är jag fortfarande så otroligt klantig. Gör nästan aldrig ett helt recept helt rätt. Glömmer en ingrediens, tar fel på tiden i ugnen, har inte rätt formar, tappar ut mjölpåsen etc. Inget kan gå helt smärtfritt så gott som någon gång. Vet inte varför, jag har nog någon curse på mig.

För några år sedan skulle jag göra mig till och laga bl.a. toast skagen. Jag råkade missa den biten att de skulle vara just toastade dock, haha! Blev bjuden på just toast skagen i våras och det va såå gott, troligtvis så som mina kunde ha smakat.

Jag har tydligen stekt den, enligt matbloggen.

Som en toast skagen ska se ut och smaka!

Famous last words...:

2011-07-09 @ 12:16:20 Familjeheter Kommentera! (0)
"Jag kommer ta det lugnt ikväll, man vill ju inte ligga bakis hela första dan på semestern!" - Martin igår.

Martin idag.

Hemmagjord bea?

2011-07-06 @ 14:46:52 Matprat Kommentera! (1)
Hittade ett recept jag fått någongång av någon. Enkel bearnaise skule det vara. Har provat nu, får väl se va det blir. Provsmakningen påminde inte om bea, så jag misstänker att den inte kommer få något toppbetyg. Inte så den får kalla sig bea iallafall.

Skala och hacka ½ gul lök.
Koka ihop lök, 1½ msk äppelcidervinäger, 1 msk vatten, 10 krossade rosépepparkorn och en ½ tsk dragon tills vätskan kokat in.
Låt kallna och blanda med 2 dl creme fraiche. Smaka av med salt.

Tvättrum

2011-07-06 @ 11:18:23 Pixelpix Kommentera! (2)
Uh, så grannt det blev med den nye skylten in te tvättstôga, jojo!

Tillbaka i Karlstad!

2011-07-04 @ 09:46:32 Tjöt Kommentera! (11)
Igår satte jag mig i bilen utan minsta aning om var vi skulle hamna.

Efter lite lätt förvirring i den nya staden hade vi hamnat på ett centralt hotell i Örebro! Vi checkade in och gick sedan runt på stan. Där var det masssa utställare som ställt ut något under namnet "Open art", så det var massa konstverk över hela stan.

På kvällen gjorde vi oss i ordning för att gå ut och äta. Martin hade bokat bord på fina Ågatan 3! Menyn bestod av saker jag aldrig smakat, och ibland inte ens hört talas om. Men vi passade på att utmana våra smaklökar (lite åtminstone) och åt en vrålgod trerätters! Innan maten hade kommit så serverades vi små för-förrätter och bröd:

Vet inte riktigt vad jag åt här, men det till vänster är tonfisk iallafall.
Ze dinner:

Halstrade pilgrimsmusslor lindade i kallrökt savolax serveras med potatis- och sockerärtsaioli samt vårskott slungade i julita rapsolja
Grillad oxfilé med ugnsbakad schalottenlök och vitlökscrème
Crème brûlée med smak av tonkaböna ackompanjerad av
marinerade jordgubbar citrongrässorbet samt citronette
Mörk chokladcrème med krossade kakaobönor, rabarbkompott i sorbet
samt vitchokladganache med smak av fläder

Dagen efter åt vi av en dignande frukostbuffé! Jag åt och åt så jag nästan sprack, men det ska man när det är hotellfrukost som gäller.

När vi checkat ut åkte vi till Marieberg och strosade runt där, åt lite glass, provsatt massagestolar och hade det allmänt mysigt.

Tack för en underbar helg!

Okänt

2011-07-02 @ 10:33:35 Tjöt Kommentera! (1)
Idag ska vi någonstans. Jag vet inte var, men jag är sjukt nyfiken! Stadshotellet i Grums? Florida? Mariebergsskogen? Botswana? Detta kan sluta hur som helst, känner jag!

Välkommen hit

2011-07-01 @ 09:38:51 Familjeheter Kommentera! (5)
Äntligen är han här! Lille Alfred behagade sig komma ut igår 30/6 i Helsingborg!

Han ser precis ut som pappa, tycker jag! Såhär måste pappa exakt ha sett ut när han föddes.

Längd: 53 cm

Vikt: 4070 g

hits